Navodila za prehranjevanje

Terapevtska navodila po dr. med. P. Schumacherju.

ČREVESNE GLIVICE

Obremenitve z glivicami v prebavnem sistemu pripisujemo predvsem skupini glivic, ki jih imenujemo KVASOVKE. Kot vse glivice potrebujejo tudi kvasovke za svoj obstoj organski izvor ogljikovih hidratov, ker niso sposobne iz ogljikovega dioksida in vode zgraditi ogljikove hidrate. Pomemben in lahko dostopen izvor za organski ogljik so vsi enostavni sladkorji, kot so grozdni sladkor, sadni sladkor, trsni sladkor, slad, pesni sladkor itd. Več kot imajo glivice na razpolago sladkorja, bolje uspevajo. V eni sami noči se lahko njihovo število podvoji. Zatorej se je potrebno odločiti za strogo dieto brez sladkorjev kot npr.: čokolada, sladice, med, sladki napitki, sladko sadje, kompoti, marmelade itd.

Poleg izogibanja živilom s sladkorjem je pomembno tudi, da se glivice mehansko odstranijo iz tankega in debelega črevesja. Poleg tega je dobro dodajati balastne snovi (zelenjava) in sicer večkrat dnevno. Poleg pravilne prehrane je temeljnega pomena tudi pravilna higiena. Ves trud z dietami proti glivicam ter vsa zdravila ne pomagajo, če je ustna votlina rezervoar za glivice (zobna gniloba, zobni kamen, nečisti žepki okoli zob itd.). Vsekakor naj za začetek antimikotična terapija obsega menjavo zobne ščetke.

Glivice se v manjši količini nahajajo v črevesju skoraj vsakega zdravega človeka in jih zdrava črevesna flora (koristne črevesne bakterije) obvladuje. Če pa se glivice razmnožijo ter vdrejo v normalno črevesno floro, lahko to povzroči hude zdravstvene težave. Strupene snovi, ki jih proizvajajo glivice, obremenjujejo črevesno sluznico, jetra, imunski sistem in metabolizem.

Črevesni simptomi: napihnjenost (nastajanje plinov), driska ali zaprtje, krči, slabost.

Splošni simptomi: utrujenost, težave z jetri, glavoboli, nagnjenost k infekcijam, nagnjenost h kožnim glivicam (podplati, nožnica), nagnjenost k alergijam, ekcemi, akne, nihanja razpoloženja, pešanje spomina, hladne roke ali stopala, močna želja po sladki hrani (gliva zahteva svojo hrano).

Črevesna mikoza nastane pri spremembi zdrave črevesne flore, npr. zaradi zdravljenja z antibiotiki, kortizonom, hormonskimi preparati, pri diabetesu in oslabelosti imunskega sistema, zaradi nezdrave hrane s preveč sladkorja (fast food).

Zdravljenje črevesne mikoze temelji na treh stebrih: sprememba v prehrani, s katero glivi odvzamemo hrano, bioresonančna terapija za izločanje glivic in strupenih snovi, jemanje probiotikov.

Sledi dieta, ki temelji na delu prof. dr. Rieth-a. Trajanje diete je odvisno od obsega glivične poselitve.

PRAVILA ZA PREHRANO PROTI GLIVICAM

V času zdravljenja je strogo prepovedano uživati:

  • vse oblike naravnih sladkorjev (pesni trsni, grozdni, sadni)
  • med, vse vrste bonbonov, čokolado
  • vsa peciva, ki vsebujejo sladkor
  • sladko sadje (grozdje, pomaranče, slive, breskve…)
  • suho sadje (fige, dateljni, marelice, kandirano sadje)
  • sadne sokove, coca colo, kokto, ledene čaje in druge sladke napitke, tudi vodo z okusi
  • vse oblike alkoholnih pijač
  • vse izdelke iz bele moke (testenine, vlečeno testo, pecivo)
  • orehe, mandeljne, lešnike, arašide (zaradi nevarnosti novih okužb z glivicami)
  • svinjino in vse vrste cvrtega mesa
  • muslije z dodanimi sladkorji, medom in čokolado

 

V času zdravljenja je dovoljeno uživati:

  • pirin kruh (po receptu), ajdov kruh, koruzni kruh brez primesi bele moke
  • meso in klobase (razen svinjine)
  • ribe in jajca
  • krompir in vso drugo zelenjavo
  • vse zelene solate, špinačo, paradižnik, kumare, radič
  • riž v malih količinah
  • kislo zelje, česen, čebula, sveže zelje, ohrovt
  • mleko, sir, nesladkane mlečne izdelke (kisli izdelki), maslo
  • kislo sadje: limone, grenivke, kivi, ananas, 1 kislo jabolko na dan
  • kompot iz kislega sadja – ne sladkan
  • kavo in čaje brez naravnega sladkorja
  • mineralno vodo
  • sol in začimbe, po možnosti kristalno sol
  • nadomestila za sladkor (stevia, brezov sladkor – primerna za krajši čas)

V kolikor se zdravite za alergijo na živila, morate iz dovoljene hrane izključiti tudi ta živila.

Prehranjevanje brez sladkorja ni enostavno, vendar pa je v razumnem časovnem obdobju izvedljivo. Tisočim je že uspelo!

Po uspešnem zdravljenju lahko sladkor ponovno uporabljate. Da pa razbremenite imunski sistem, črevesno sluznico in metabolizem ter preprečite ponovitev, sladkor tudi v bodoče uporabljajte v majhnih količinah.